
OKA heeft een groot aantal projecten gerealiseerd. Hieronder volgt een greep uit de belangrijkste.
– Er werden meer dan 400 km wegen aangelegd en 66 bruggen gebouwd in de gebieden van Kapamay, Kabondo-Dianda en Butumba. In samenwerking met het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC werd een ziekenhuis gebouwd in Kapako en werd het Bupemba Instituut opgericht in Luena. De Kashololo brug werd opgetrokken op de weg Kabondo Dianda- Kayeye.
– De Fungwe brug, op de weg Luena-Missa, werd opnieuw in gebruik genomen in 2005 na herstellingen aan een pijler en aan de taluds die ingestort waren in januari 1999. Dit gebeurde in samenwerking met de Gécamines, met de Congolese werkgeversfederatie FEC Luena en met de plaatselijke bevolking van Butumba en Kibanda.
– Negen jaar lang werd campagne gevoerd tegen de aanwezigheid van Mai-Mai milities in het Nationaal park van Upemba.
– In 2003 is in Luena het radio- en televisiestation “OKA KYONDO” opgestart op 93,35 MHZ dankzij de Zentrale Missie der Franziskaner van Bonn. Een tweede zender zendt uit op 93,35 MHZ sinds juli 2010 in Bunkeya en een derde zender op 93,35 MHZ sinds 2013 in Katala. Er wordt gewerkt aan een 4de, 5de, 6de en 7de zender voor Kawama, Kolwezi, Kyolo, Lukafu en Lubanda. Het doel van deze zenders is om de bevolking in te lichten en te sensibiliseren voor de problemen ivm natuurbehoud en de bescherming van de natuurparken van Upemba en Kundelungu.
– Vanaf 2009 werden er door OKA vrouwencoöperaties opgericht die zich inzetten in verschillende centra voor alfabetisering. Er werden naaiateliers georganiseerd en meer dan 350 uit Europa ingevoerde naaimachines verspreid. Om een grotere voedseldiversiteit te verkrijgen wordt de plaatselijke bevolking aangezet om moestuinen aan te leggen en rijst en plaatselijke gewassen te verbouwen.
– Van 28 september tot 11 oktober 2003 werden de 13 eerste Belgische toeristen in het gebied ten westen van het Upemba park ontvangen. Dit gaf de aanzet om verbeteringen aan te brengen aan bestaande wegen en om enkele toeristische bezienswaardigheden aantrekkelijker te maken; de warmwaterbronnen van Nsaka (May ya moto), Umbamba (Kamudilo) en Masamba, de waterval van Dipuki in Kisamba en de begraafplaats van Evariste Kimba, zoon van het stamhoofd van Kibanda, en de begraafplaats van Kasongo Ka Mwadi, de in de 16de eeuw overleden broer van IIunga Nshi Mikulu.
– Van 27 tot 30 november 2003 had een rondetafelconferentie plaats. Er werd een protocol opgesteld over de natuurbescherming in samenwerking met de lokale gemeenschappen. (strijd tegen stroperij, het gebruik van visnetten met reglementaire maaswijdte, bevordering van de kennis van het boswetboek). Dit protocol werd ondertekend door de dorpshoofden van Bukama, Lubudi, Mitwaba en Malemba-Nkulu.
– Op 28 maart 2008 had een vergadering plaats met het AT van Bukama, het opperhoofd en de stamhoofden van Butumba. Er werd gezocht naar oplossingen om de Mai Mai-milities uit het Nationaal Park van Upemba te verdrijven en de vrede te herstellen.
– In Luena, werden 72 weeskinderen opgevangen. Deze slachtoffers van de wreedheden van de Mai Mai-milities krijgen nu onderwijs.
– Tussen oktober en december 2005 werden 332 ton hulpgoederen van het WVP (Wereldvoedselprogramma) aangevraagd, ingevoerd en verdeeld onder de slachtoffers van Katala (gebied van Butumba).
– Er werden projecten met autofinanciering opgestart voor de productie van krijt, bakstenen en zeep; er werden een pelmachine (sheller?) en een buitenboordmotor boot aangeschaft, er wordt kleding ingevoerd en vervaardigd.
– Er werd strijd gevoerd om de parken van Katanga te redden. In het bijzonder het jachtgebied van Neder Kando, een deel van het Upemba-park dat door GECAMINES verkocht werd aan 19 mijnbedrijven.
– In 2008 werd een sociale enquête gehouden in de dorpen rond het Upemba-park. Dit gebeurde met de steun van de VUB in Brussel en de UNILU in Lubumbashi.
– Op 21 en 22 december 2006 ondertekenden het ICCN (Congolees Instituut voor Natuurbehoud) en de stamhoofden een protocolakkoord voor de herziening van de wet 069/041 over het natuurbehoud in de parken van Upemba en Kundelungu.
– In 2013 heeft OKA de voetbalactiviteiten heropgestart. Dit gebeurde op vraag van de bevolking van Kapamay en Butumba waar in 1990 voetbal competities werden gehouden waar tijdens de oorlog een einde aan kwam. In 2014 en 2015 werd in Luena een tornooi tussen 26 clubs georganiseerd.
– In september 2008 werden 100 computers ingevoerd.
– Sinds 2010 werden er dankzij het Mission Zentrale der Franciskaner van Bonn 7 VSAT internet verbindingen geïnstalleerd in verschillende missies. In Luena werd een internetcafé geopend.
– Er werd medische apparatuur ingevoerd voor de gebieden van Butumba en Kayumba. Naast de handleiding voor wegenbouw “PILI-PILI” in het Frans en in het Kiluba werd ook “Ne m’abandonne pas dans la rue” (Laat me niet achter op straat) via MIZERIOR in Aken gepubliceerd.
– Op 31 mei 2008 werd een protocolakkoord ondertekend met PREMICongo, aanspreekpunt van het RRN (Réseau Ressources Naturelles) in Katanga. Sinds augustus 2010 is OKA hiervoor verantwoordelijk in Katanga.
– Op 10 november 2008 werd een protocolakkoord ondertekend met het ICCN om te strijden tegen de illegale jacht en mijnbouw.
– OKA spant zich in om haar personeel een goede opleiding te geven. Zo garandeert ze een doeltreffend beheer van haar middelen en projecten.
– OKA beschikt over meer dan 45 CV’s van jong afgestudeerden. Dankzij haar goede contacten met de VUB wordt het mogelijk de problemen rond leefmilieu en natuurbehoud aan te pakken.
– Sinds november 2010 is de doorgang en het verkeer mogelijk op de weg van Kabondo Dianda naar Bukama. Dit werd mogelijk dankzij de medewerking van het provinciaal departement van binnenlandse zaken en dankzij de voetbaluitrusting van Veritas. Sinds november 2012 werden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door het provinciaal ministerie van openbare werken van Katanga aan de weg van Luena naar Katala.
– De maatschappij Airtel heeft een antenne opgetrokken die sinds januari 2013 in werking is.
– Dankzij het Sociaal Fonds kon in Katala een ziekenhuis met 60 bedden worden voltooid en werd na 35 jaar de droom van broeder Louis Aerden gerealiseerd.
– In 2013 werd gestart met het inzamelen van materiaal voor het voltooien van het ziekenhuis in Lukafu en Katala.
– Om de ondervoeding tegen te gaan in de dorpen rond de parken werden in 2012 rijstvelden aangelegd.
– In mei 2015 werd een bewustmakingsproject opgestart over gezinsplanning door natuurlijke contraceptie. Er wordt opnieuw gevoetbald en er werd een opleiding in informatica ingericht in Luena, Bunkeya, Lubudi, Kilela Balanda. Dit alles met het oog op een duurzame ontwikkeling en de bescherming van fauna en flora.
– Om de mobiliteit te verzekeren werden voldoende vervoermiddelen aangeschaft. (2 Land Cruisers, 1 HILUX, 2 minibusjes, 3 vrachtwagens, 3 motoren, 1 buitenboordmotor boot)
– Kanyundu wil samenwerken met elke NGO of andere organisatie die dezelfde doelen nastreeft.
– Het hoofdkantoor van de NGO D Kanyundu is gelegen in Lubumbashi in het domein Katokamema bij Kimbeimbe. Het dagelijks bestuur gebeurt vanuit Luena van waaruit ze gemakkelijk de gebieden van Bukama, Lubudi, Malemba-Nkulu en Mitwaba rond het park van Upemba bereikt.
– Contactadressen van de raad van bestuur:
Voorzitter : Edelachtbare heer Mota Emile, prof UNILU en minister van AGRIPEL
Uitvoerend coördinator: Broeder Louis Aerden OFM
GSM 00243814000130+00243858348499
E-mail:louisaerden@hotmail.com
Leden: mevrouw Marie Claire Muhirwa, mejuffrouw Silvy Muzinga, de heer Niek Berntsen
Mevrouw Yvette Yumba Kavunda, verantwoordelijke voor het sociaal departement en het project rond gezinsplanning.
Edelachtbare heer Michel Kouvas, lid
Leden: de heer Serge Mikombe, Mejuffrouw Ivette Mutonkole Kayumba : penningmeester
De heer Mutombo LLunga, directeur van het radiostation van Kadenga-Mondwe DG OKA Kyondo in Kyolo.
De heer Floribert Wakaya, lid en directeur van radio en TV OKA
Maak jouw eigen website met JouwWeb